08 юли 2010

Типови питки с ленено брашно


Продукти:

50мл хладко прясно мляко
1к.л.захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая

за тестото:

1бр.яйце
150мл.прясно мляко
200мл хладка вода
1/2п. майонеза
200гр. ленено брашно
2 3/4ч.ч. типово брашно
1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно

1белтък и няколко капки зехтин за намазване
ленено семе за поръсване


Приготвяне:

В купичка слагаме продуктите за закваската,объркваме добре,покриваме и оставяме за 10-15мин.,докато се появят мехурчета и увеличи/2-3пъти/ обема си.
Разбъркваме 1бр. яйце.Прибавяме към 1/2п. майонеза.Доливаме 150мл.прясно мляко и
200мл хладка вода.Разбъркваме.Смесваме 200гр. ленено брашно,2 3/4ч.ч. типово брашно и 1/2к.ч. пълнозърнесто ръжено брашно.Прибавяме почти всичкото брашно към течните съставки и замесваме тесто.Остатъка от брашното ни служи за измесване на тестото докато се получи меко,почти не лепнещо тесто.
Разделяме на осем и оформяме топчета.
Намазваме с разбъркан с няколко капки зехтин белтък.Поръсваме с ленено семе.
Оставяме да втаса докато удвои обема си.Печем в загрята фурна.
След като се изпече поръсваме със студена вода и завиваме с кърпа.

1к.ч.=100мл
1ч.ч.=200мл

3 коментара:

di_ani каза...

Нанита,
изглеждат чудесно!
Много апетитни,
а и с различните видове брашна и майонеза - предполагам много вкусни ...
Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

ghost13 каза...

Нанита както винаги много здравословно е при тебе..:-),
Чудесни рецепти...
Лека и успешна седмица!

Nanita каза...

Диани,Лати,радвам се да ви "видя"!Усмихнат и слънчев ден!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB