22 ноември 2009

Пълнозърнести шарени питки




Продукти:

за закваската:

50мл. хладка вода
1/2ч.л. захар
1ч.л. сол
1 1/2ч.л. суха мая


1бр. яйце
200мл айран
60мл растителна мазнина
3ч.ч. бяло брашно
1 1/2ч.ч. пълнозърнесто грахам

за плънката:

1к.ч. нарязани маслини
1ч.ч. натрошено сирене
1к.ч. нарязан червен лук
1к.ч. нарязан домат/месестата част/
1бр. белтък

за намазване:

1бр. жълтък
наколко капки зехтин

масло за намазване след като са изпечени

Приготвяне:

В купичка слагаме хладка вода,захар,сол и суха мая.Объркваме и оставяме около десетина минути ,докато шупне маята/да направи калпаче/.
Разбъркваме яйцето със 200мл айран и 60мл растителна мазнина.Смесваме със закваската.В купа слагаме двата вида брашно.Объркваме.Правим кладенче и изсипваме течната смес в него.Омесваме меко тесто.Оставяме да втаса около един час в намаслена купа,покрито със свежо фолио.
Разделяме на осем.Всяко топче разточваме във форма на кръг с диаметър около 17-18см.Слагаме от плънката в средата и загръщаме караищата,като леко прищипваме след като загърнем.
Нареждаме в тава върху хартия за печене.
Намазваме със разбъркан с няколко капки зехтин жълтък.
Оставяме да удвоят обема си.След като втасат ,ако е нужно леко приповдигаме краищата на питката/да не е разлята/.Печем в загрята фурна.След като за готови намазваме с краве масло или маргарин.
Покриваме с кърпа за около 30мин.

1к.ч.=100мл.
1ч.ч.=200мл.

4 коментара:

Dani каза...

Много хубава идея и "пълнозърнеста"!Поздрави!

Maria каза...

Много хубави питки. Уважавам питките с плънка! Хубава вечер :)

Dimitrana S. каза...

Майстор си на т.нар. закуски! Чудни ги приготвяш, Нанита!

Безспорно вкусна седмица те очаква, нека да е и здрава, и усмихната :-)

Nanita каза...

Dani ,Maria,Dimi,безкрайно са благодарна за похвалите,които получавам от вас!Хубава вечер и спорна седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

©2009 Nanita | by TNB